čtvrtek, ledna 30, 2014

Puerto Montt



Puerto Montt. Nasi novou navigaci zadrzeli na celnici v Santiagu. Uvarena spojka na moto. Nabidka spani u slepic.




A ted pekne poporadku... Za poslanou navigaci chteji clo ve vysi 6000 Kc. Nas verny pritel Ricardo se snazi zjistit vice info. Uvidime, jak to dopadne. Skrz intercomy s Martinem resime, kde budeme nocovat. Zda zustaneme ve meste v drahym kempu a pockame, az nam prijde navigace nebo pojedeme dal. Jak tak jezdime mestem sem a tam, najednou se ocitame v "grande" kopci a jedeme "muy muy lento" za "grande y lento" kamionem s rozmernym nakladem! Sileny! Nejde ho predjet, protoze za nim jede policejni eskorta! Zastavit a pockat nejde, za nami fronta v obou pruzich. My musime jet na pul jednicky a Martin jen krici: "Doprdele, takhle jet nemuzem nebo se uvari spojka! Co je to za ko..ty? Proc, doprdele, pod kopcem nestopnou dopravu a nepusti ji, az bude kamion nahore?!", do toho mu pulsuje zila na cele z te navigace (pac nevime, zda se nebudeme muset vracet do Santiaga) a najednou citime smrad! Nahore uz motorka jede dopredu i na neutral. Vypada to zle. Zastavujeme v bocni ulici. Mezitim, co Martin nadava, ja bezim za par chlapikama stojicima opodal a ptam se jich na pomoc. Martin si nakonec spojku vlastnorucne ochladil tim, ze na ni vylil kanystr studeny vody. Dal ji vydechnout a cekal. V tom jeden z chlapku zacal mluvit o tom, ze je gipsy ze Santiaga a poustel mi cikanskou muziku. Tak jsme si notovali. A pozooor - Pidina se nastartovala a spojka funguje!!! Jupiii! Ale byly to nervy, shanet tady spojku pro 24let starou motorku by asi nebylo jednoduche a nechavat ji posilat jako navigaci, aby skoncila zas u celniku by asi nebylo uplne jednoduche. Jeste chvili stojime a resime s nima kempy. Ten cikan nam doporucuje se vratit do Puerto Varas, tady je to pry drahe. Dalsi, vypadajici jako pravej Kubanec, vola znamemu, co ma nekolik chaticek a poskytuje ubytko. Jdu se tam podivat. Majitel je slizky a jeho zena kralovna fanklubu ruzove barvy! Misto na stan mi nabidli u jakesi kulny, kde se povalovalo spoustu veci a vypadalo to jako vybeh pro domaci zvirectvo (a vedle za plotem meli nadhernej zelenej mekouckej travnik!!!). A chteli za to 6000 pesos (240 Kc)! "Gracias, adios!" 




Vedle je jeste dilna, kde asi deset delniku ohyba kovy a svari vsechno mozne, sef v kosili u nich stoji a dohlizi na ne s prisnym pohledem. Po drobne dohode nam za tri stovky privari hlinikovou desticku pod stojan, aby nebyla nalozena pidina vzdy tak naklonena a ja vyfotim psa s brylemi a jedem hledat nocleh..



Na semaforu stoji blikajici sanitka, nikdo ji neuhnul. A nemaji tady detsky autosedacky, vubec. Bezne zenska s miminem v naruci skoci do taxika, na krizovatce a za plnyho provozu. Taxiky jsou tu levny a fungujou na zpusob mestsky hromadny dopravy. Na semaforu sviti cervena, clovek si sedne a na dalsich semaforech uz priseda dalsi clovek. Jinak je Chile opravdu draha! Za 1,5 obyc neperlive vody chteji kolem 30 Kc a pritom vetsina supermarketu ma ze 2/3 prazdny police!! 
Jo a ted jsem si uvedomila, ze nevim, zda jsem tak opalena nebo tak spinava..Po dlouhe domluve jsme se rozhodli jet dal smerem na Chiloe. Rychlostni silnice, kolem niz je plot, znamena, ze se neda odbocit nikam do prirody. Vsude jsou cerny skladky, smrdi to tu a slunce uz davno zapadlo, takze kde budem dnes spat? Prichazi cas na vetu: " Tu casa mi casa." Vyhlidla jsem nam dum s dvorkem a u nej chlapika, kterej hnal domu kravy. Smutne oci, unaveny vyraz a :"Dobry den, prosim vas, je tu nekde v okoli nejake misto na stan? Dochazi nam benzin a uz je skoro tma.." - " Jasne, tady u me na dvore." S Martinem na sebe mrknem, jo, vyslo nam to!:) Kravsky hovna odkopneme a behem chvile mame nas dum postaveny. Dokonce vedle studny, takze mame i vodu. 




Pred spanim jsme si dali jeste s Chuanem u stanu stamprli moravske slivovice a jeho zene poslali malou becherovku. Za chvili se pro nas vratil a pozval nas domu na sklenicku “pisca”. Maji nekolik druhu alkoholoveho napoje pisco. Tohle bylo pisco canpanario a chutnalo moc dobre. Ovsem jeste u Ricarda v Palcille jsme pili pisco sauer a chutnalo jako nas jar na nadobi! Prisaham! Ma to i stejnou barvu a vuni! Uz jste nekdy pili jar? No fuj! Pak nas podarovali lahvi dobreho chilskeho vina a zeptali se, zda chceme sprchu. Takze to asi opaleni nebude a uz fakt smrdime. :+) Je skoro pulnoc a tak s diky odmitame (i kdyz ji potrebujeme jako sul!).


1 komentář:

  1. Asi ste uz mali hoodne dobry odtien ked vas poslal do sprchy. :-D

    OdpovědětVymazat